Cursus stemvorming voor koorleiders

Stemvorming (algemeen)

De kwaliteit van de zang gaat met sprongen vooruit na het volgen van deze cursus. De individuele stemkwaliteit gaat vooruit. De koorklank verbetert als de dirigent kennis heeft van de zangtechniek en dat overbrengt op het koor. De koorklank verbetert ook als individuele leden van het koor zangcursussen hebben gevolgd. Kennismaking met de zangtechniek vergroot bovendien het plezier in het zingen.

“Hoe vertel ik het mijn koor?”

Zang- en stemvorming zijn noodzakelijk voor de koorvorming alsmede voor de persoonlijke stemontwikkeling van de individuele koorleden. Dit betreft niet alleen de stemvorming voor jonge mensen maar ook het conserveren van de 'ouder wordende' stem! De stemvorming moet collectief geschieden binnen de koorrepetitie, omdat de dirigent doorgaans niet de mogelijkheid heeft om individuele zanglessen te geven. Effectief collectieve stemvorming geven aan een koorgroep is niet eenvoudig. In deze cursus reikt de zangpedagoog, naast individuele stemvorming aan de dirigent-cursisten, een praktische route aan die de dirigent met zijn/haar koor kan volgen om tot optimale resultaten te komen. Kortom: veel tips en trucs!

Voor wie?

De cursus is bestemd voor koorleiders van alle koorsoorten.

Waartoe?

De cursus gaat enerzijds in op de kwaliteitsverbetering van de zang van de cursisten en anderzijds op de vraag hoe je middels een effectief stemvormingsprogramma tot kwaliteitsverbetering van het eigen koor kunt komen middels stemvorming en zangtechniek.

Inhoud

Collectieve stemvorming, individuele zangles, zangtechniek. Daarnaast wordt in de cursus aandacht besteed aan:

  • de overdracht van de zangtechniek aan een koorgroep, omgang met de kinderstem en de ouder wordende stem, inzingoefeningen en stemvorming voor een koorgroep;
  • de presentatie en de effectiviteit van stemvorming aan het koor;
  • de ontwikkeling van een stappenplan voor de stemtechnische opbouw van een koor;
  • de integratie van stemvorming in de koorrepetitie.

Toelatingseisen

Er zijn geen toelatingseisen.